Mökilläkin jätevedet kuntoon

Julkaistu: 04.07.2017
Kategoriat: Jätevesineuvonta, Yhdistys

Kesän mökkikausi on taas vilkkaimmillaan. Kesämökki on monelle suomalaiselle parasta mitä kesäloma voi tarjota, mökillä myös kaupunkilainen pääsee luonnon keskelle virkistymään. Puhtaan luonnon säilyminen myös tuleville sukupolville on meidän kaikkien tehtävä. Jätevesien asianmukainen käsittely on yksi tällainen toimi.

Nykyaikaiseen mökkeilyyn kuuluu yhä useammin korkea varustelutaso, myös vesikalusteiden osalta. Suurempi vedenkulutus tarkoittaa myös tarkempia vaatimuksia jätevesijärjestelmälle. Mökin jätevesijärjestelmään kohdistuu kuitenkin erilaisia vaatimuksia kuin vakituisessa asumisessa. Monella mökillä käydään harvakseltaan, mutta kun sinne mennään, niin väkeä saattaa olla kerralla paljon. Omaa uimarantaa tai kaivoa kukaan ei kuitenkaan halua jätevesillä pilata ja jätevesiasioiden pitää olla kunnossa. Huhtikuussa uudistunut jätevesilainsäädäntö koskee myös kesämökkejä.

 

Varustelutaso asettaa järjestelmän vaatimukset

Perinteisillä kesämökeillä, joilla on vain kantovesi, on jätevesien käsittely yleensä riittävällä tasolla. Vähäisille jätevesille ainoa vaatimus on, että ne imeytetään maahan. Yhä useammin mökillä on kuitenkin astianpesukone tai suihku ja silloin suora maahan imeytys ei enää riitä. Suihkun tai tiskikoneen jätevesille varmin valinta on usein joko harmaavesisuodatin tai kunnollinen maaperäkäsittely. Vesivessa asettaa omat haasteet ja helpointa onkin suosia vessan jätevesille umpisäiliötä tai valita ratkaisuksi toimintavarma kuivakäymälä. Yhtä patenttiratkaisua mökkien jätevesiasioihin ei kuitenkaan ole, vaan ratkaisun pitää aina soveltua kiinteistön sijaintiin ja käyttöön.

 

Rantamökkien jätevedet laitettava kuntoon 31.10.2019 mennessä

Uudet jätevesisäädökset astuivat voimaan huhtikuun alusta. Keskeinen muutos on, että määräaika tarvittavien jätevesiremonttien tekemiselle säilyi vain erityisen herkillä alueilla eli ranta- ja pohjavesialueilla. Ranta-alueeksi on määritelty 100 metrin vyöhyke vesistöstä, joka tarkoittaa paitsi järven ja meren rantoja, myös muita vesialueita kuten lampia, jokia ja puroja. Sadan metrin sääntö mitataan rakennuksen seinän ja vesistön välillä ja määritetään jokaiseen rakennukseen erikseen. Samalla kiinteistöllä voikin eri rakennuksille olla erilaiset vaatimukset ja aikataulut järjestelmän saneerauksen suhteen. Määräaikaa mahdollisen saneerauksen tekemiseen on 31.10.2019 asti. Automaattinen ikävapautus ei koske vapaa-ajanasumista, mutta määräaikaan sidotulle remontille on mahdollista hakea jatkoaikaa ympäristökuormituksen huomattavan vähäisyyden tai toimien kohtuuttomuuden perusteella. Muilla alueilla eli kauempana rannasta ja pohjavesialueiden ulkopuolelle saneerausaikataulun voi valita pääosin itse.

 

Järjestelmä kuntoon remontin yhteydessä − hyvä suunnittelu tärkeää

Lainsäädännön puolesta jätevesijärjestelmä tulee muilla alueilla saneerata viimeistään tiettyjen isompien remonttien yhteydessä. Järjestelmän saneeraus voi tulla eteen myös mökin varustelutason noston myötä. Jätevesijärjestelmän tulee aina vastata mökin käyttöä ja varustelutasoa. Vedenkäytön ja jätevesijärjestelmän toimiva kokonaisuus kannattaa miettiä ja toteuttaa kerralla kuntoon. Lainsäädännön muutoksen yhteydessä luovuttiin tarkoista järjestelmien mitoitusohjeista, mikä antaa aiempaa enemmän liikkumavaraa järjestelmän valintaan. Muutos nostaakin asiantuntevan suunnittelijan käytön vielä aiempaa suurempaan arvoon.

Varustelutason nosto lisää mökkeilyn mukavuutta. Kannattaa kuitenkin miettiä, minkälaisen varustelutason mökille tarvitsee. Erityisesti vesivessan jätevedet ovat etenkin rantamökeillä haastavia ja kuivakäymälä onkin usein varmin valinta. Mukavuustasoa voi nostaa myös sisäkuivakäymälällä.

Lisätietoa mökkien jätevesien käsittelystä: kvvy.fi/mokkivedet

 

KVVY neuvoo Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen jätevesineuvojat ovat asukkaiden ja mökkeilijöiden apuna Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla. Neuvojat tavoittaa puhelimitse ja sähköpostilla. Lisäksi pääosin Kanta-Hämeessä toteutetaan neuvonnan kesäkiertue, jossa neuvojat ovat tavattavissa oman kunnan tapahtumissa. Neuvonta on asukkaille ja mökkiläisille maksutonta. Katso kiertuekalenteri kvvy.fi/tapahtumakalenteri

 

Jätevesijärjestelmän toimintakunnosta huolehtiminen on kaikkien etu. Näin voimme nauttia puhtaasta juomavedestä ja virkistyä lähivesillä.

 

Ota yhteyttä

Vastaava jätevesineuvoja Lauri Sillantie
puh. 050 570 9511
lauri.sillantie@kvvy.16.testivedos.com

Soita meille Soita meille