Jätevesilainsäädännön siirtymäaika päättyi -KVVY neuvoi asukkaita yli kymmenen vuotta

Julkaistu: 01.11.2019
Kategoriat: Jätevesineuvonta, Yhdistys

Haja-asutuksen jätevesien käsittelyä koskevaa lainsäädäntöä on muutettu lukuisia kertoja sen jälkeen, kun ensimmäinen asetus astui voimaan vuonna 2004. Lokakuun lopussa päättyi viimeinenkin siirtymäaika ranta- ja pohjavesialueiden jätevesijärjestelmien puhdistusvaatimusten täyttämiselle. Muilla alueilla määräaikaa remonteille ei ole, vaan jätevesijärjestelmät tulee kunnostaa seuraavan suuremman remontin yhteydessä.

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry (KVVY) on ollut viimeisen vuosikymmenen asukkaiden apuna jätevesipulmia pohtimassa ja lainsäädännön vaatimuksia selventämässä. Neuvontaa on annettu Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä, Kärkölässä ja Hämeenkoskella vierailemalla yli 8300 kiinteistöllä arvioimassa kiinteistön jätevesijärjestelmän kunto ja saneeraustarpeet. Lisäksi on neuvottu lähes 12000 asukasta neuvontapisteillä, yleisötilaisuuksissa, työnäytöksissä sekä sähköposti ja puhelinneuvontana. Neuvontatyötä ovat rahoittaneet Hämeen ja Pirkanmaan ELY-keskukset sekä vuosina 2008-2012 Maaseuturahasto.

Ympäristöministeriön tukema jätevesineuvonta loppui siirtymäajan täytyttyä. Jatkossa asukkaat saavat ohjeita kunnan ympäristönsuojeluviranomaisilta ja rakennusvalvonnasta. Jos saneeraustarve on ilmeinen, kannattaa asukkaiden kääntyä suoraan jätevesisuunnittelijoiden puoleen. KVVY:n neuvontasivusto ja jätevesiosaajapankki säilyvät asukkaiden apuna vielä ensi vuoteen. Kuntakohtaiset yhteenvedot jätevesineuvonnasta löytyvät vesienhoito.kvvy.fi/vesientila -palvelusta.

Viimeisenä neuvontakesänä oli selkeästi havaittavissa, että erityisesti ranta-alueiden asukkaat aktivoituivat selvittämään oman jätevesijärjestelmänsä tilan. Lähes 40 järjestettyä neuvontatapahtumaa sekä sähköposti ja puhelinneuvonta tavoittivat kesän aikana yli 1600 asukasta.

Kiitos kaikille neuvontaamme osallistuneille!

Lisätiedot:

Projektiasiantuntija Laura Virtanen
puh. 050 476 3500
laura.virtanen@kvvy.16.testivedos.com

Soita meille Soita meille