KVVY määrittää elintarvikkeiden gluteenipitoisuuden

Julkaistu: 23.11.2016
Kategoriat: Laboratorio

Gluteenittomien elintarvikkeiden tarjonta on lisääntynyt huimasti viimeisen vuosikymmenen aikana. Vain noin 2 prosenttia suomalaisista sairastaa keliakiaa, mutta gluteenitonta ruokavaliota noudattaa yhä useampi muista syistä. Keliakiaa sairastaville ravinnon ehdoton gluteenittomuus on koko eliniän kestävä vaatimus. Nykyisten säädösten mukaan tuote voidaan ilmoittaa gluteenittomaksi, kun sen gluteenipitoisuus on alle 20 mg/kg.

Gluteenittoman tuotteen valmistaja on vastuussa tuotteensa gluteenittomuudesta. Suomessa tuotteita valvoo Keliakialiitto, joka myöntää käyttöoikeuden gluteenittomasta tuotteesta kertovan kansainvälisen tunnuksen käytölle. Tunnuksen saamisen edellytyksenä on tuotteen gluteenipitoisuuden tutkiminen säännöllisin väliajoin. Lisäksi gluteenittomia tuotteita valvotaan viranomaisten tekemillä pistokokeilla paikallisten valmistajien ja ravintoloiden tuotteista. Usein merkintä gluteenittomuudesta halutaan myös sellaisiin tuotteisiin, esimerkiksi lihaleikkeleisiin ja makkaroihin, joiden pääraaka-aine on muu kuin vilja.

EU-säädösten mukaan gluteenipitoisuus määritetään ns. ELISA-testillä, joka on entsyymi-immunologinen analyysimenetelmä. KVVY:n laboratorio on jo useamman vuoden ajan määrittänyt gluteenia akkreditoidusti tällä menetelmällä. Menetelmä soveltuu kaikille elintarvikkeille lukuun ottamatta eräitä prosessoituja tuotteita kuten oluita ja tärkkelyssiirappeja. Näille laboratoriossamme on käytössä oma, ns. ELISA competetive-menetelmä. Yhdessä nämä kaksi analyysimenetelmää takaavat sen, että pystymme määrittämään gluteenipitoisuuden luotettavasti kaikista elintarvikkeista.

Lisätiedot:

Kemisti Markku Myllylä
Puh. 03 246 1210
markku.myllyla@kvvy.16.testivedos.com

 

Soita meille Soita meille