Jätevesineuvoille riitti kysyntää – järjestelmät kuntoon syksyyn mennessä

Julkaistu: 03.01.2019
Kategoriat: Jätevesineuvonta, Yhdistys

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen (KVVY) tekemä jätevesineuvontatyö on saatu vuoden 2018 osalta päätökseen Hämeessä ja Pirkanmaalla. Neuvontaa tehtiin sekä yleisneuvontana että kiinteistöillä paikanpäällä. Neuvontaa rahoittivat Hämeen ja Pirkanmaan ELY-keskukset.

Neuvonnassa painotettiin yleisötilaisuuksia ja puhelinneuvonnan kattavuutta. Hämeen ja Pirkanmaan hankkeissa pidettiin yhteensä 43 yleisötilaisuutta ja neuvontapistettä 26 kunnan alueella. Lisäksi jätevesijärjestelmän kunto ja toimivuus käytiin arvioimassa 27 kiinteistöllä. Neuvoille oli kysyntää, sillä yleisötilaisuuksiin osallistui yhteensä yli 800 haja-asutusalueen asukasta ja mökkiläistä. Lisäksi puhelimitse tai sähköpostilla neuvoja pyysi lähes 300 kiinteistönomistajaa. Sekä Hämeen että Pirkanmaan neuvontatyöstä on julkaistu loppuraportit. Raportteihin ja muuhun materiaaliin voi tutustua osoitteessa www.kvvy.fi/jatevesijulkaisut.

Jätevesineuvonnan yleistötapahtumiin ja neuvontapisteille osallistui kesän ja sykyn aikana yli 800 kiinteistönomistajaa.

Järjestelmät kuntoon lokakuuhun mennessä

Vuoden 2018 jätevesineuvonnassa korostui ranta- ja pohjavesialueiden lähestyvä määräaika järjestelmien kunnostamiselle. Erityisesti ranta-asukkaat ovat selkeästi aktivoituneet jätevesijärjestelmän riittävyyden ja uusintatarpeen selvittelyssä. Neuvonnasta haettiin konkretiaa lainsäädännön vaatimuksiin ja puolueettomalle neuvonnalle oli selkeästi tarvetta. Selvitystyö ranta- ja pohjavesikiinteistöjen osalta onkin hyvä laittaa käyntiin viimeistään talven aikana, jotta toteutukselle jää tarvittaessa riittävästi aikaa. Määräaika ranta- ja pohjavesialueiden järjestelmien kunnostamiselle on 31.10.2019. Jätevesijärjestelmiä myös uusittiin kesällä aikaisempaa enemmän, muutamaan erilaiseen jätevesijärjestelmän uusimiseen voi tutustua osoitteessa www.kvvy.fi/saneerauskohteita.

Jätevesineuvontaa jo pitkään – viimeinen neuvontavuosi alkamassa?

KVVY on vuosina 2008–2018 järjestänyt 280 jätevesineuvonnan yleisötilaisuuttaa, joihin on osallistunut 7350 kiinteistönomistajaa. Lisäksi kiinteistökohtaisia neuvontakäyntejä on tehty yli 8300 kpl. KVVY hakee avustusta neuvontatyön jatkamiseksi myös vuonna 2019 Hämeessä ja Pirkanmaalla. Päätökset avustuksista saadaan kevättalvella, mutta neuvoja voi kysellä puhelimitse ja sähköpostilla myös sitä ennen.

 

Lisätiedot:

Ympäristöasiantuntija Lauri Sillantie
puh. 050 570 9511
lauri.sillantie@kvvy.16.testivedos.com

 

Soita meille Soita meille