Järviluontokeskuksen arkkitehtuuri-ideakilpailu on ratkaistu

Julkaistu: 26.04.2017
Kategoriat: Vauhtia vesienhoitoon -hanke, Yhdistys

Särkänniemen kupeeseen Näsijärven rannalle on Särkänniemen yleissuunnitelmassa osoitettu alustava paikka Järviluontokeskukselle toimintoineen. Ideakilpailun tavoitteena oli avata keskustelu Järviluontokeskuksen perustamiseksi, esitellä projektia ja käynnistää asukkaiden osallistaminen keskuksen ideointiin. Kilpailun keskeisimpänä tavoitteena on ollut löytää monipuolisia ideoita Järviluontokeskuksen perushahmosta ja toiminnasta, joita voidaan käyttää alueen jatkosuunnittelun ja päätöksenteon pohjana. Kilpailun tarkoituksena oli myös ideoida ja osoittaa puurakentamisen monimuotoisia ja uutta luotaavia mahdollisuuksia kaupunkiympäristössä ja julkisessa rakentamisessa.

Kilpailu oli avoin ideakilpailu Tampereen teknillisen yliopiston arkkitehtiopiskelijoille. Ideakilpailuun saapui yhteensä 44 ehdotusta. Kilpailun taso oli hyvin korkea. Ideakilpailun parhaimmaksi valittiin Aleksi Vuolan vahva, omaperäinen ja pyöreämuotoinen kilpailuehdotus ”THE Ǿ”. Ammattitaitoisesti laadittu pyöreä kehäratkaisu luo onnistuneesti uuden vihreän ja tuulensuojaisen, pehmeämmän palan järviluontoa muutoin melko kovaan ja tuuliseen ympäristöön. Tilasijoitus sitoutuu hyvin valittuun pyöröteemaan ja päätilat avautuvat kauniisti ”sisäjärven” suuntaan. Ehdotuksen hillitty ja luonteva puuarkkitehtuuri sopii rakennukseen ja vertikaali laudoitus tukee voimakasta muodonantoa.

Kilpailun tuomaristo päätti yksimielisenä jakaa palkinnot seuraavasti:

I palkinto        – ei jaettu –

II palkinto        ”THE Ǿ” tekijä: Aleksi Vuola

 

III palkinto      ”AURUM” tekijä: Aurelija Jusaité

 

III palkinto      ”KORTE” tekijä: Anu Lahdenpohja

 

lunastus             ”A FINNISH COURTYARD” tekijä: Mathie Landelle

 

lunastus             ”DYYNI” tekijä: Eelis Leino

 

Järviluontokeskuksen ideassa keskeistä on luoda kaupungin keskustasta portti luontoon ja järvelle. Tavoitteena on ympärivuotinen ja elävä järviliikunnan, hyvinvoinnin ja elämyksellisen vesiluontotiedon keskus. Toimintamalli on liiketoimintavetoinen, Särkänniemen vetovoimaa täydentävä ja hyödyntävä konsepti. Toteutuessaan keskus tarjoaisi tukikohdan luontomatkailu- ja liikuntapalveluille, yhdistäisi siihen järvi- ja avantokylpylän ja ravintolatoimintaa sekä elämyksen luonnossa liikkumiseen ja seikkailuun perustuvaa oppimista. Yhdessä nämä toiminnot muodostaisivat valtakunnallisesti ainutlaatuisen ja matkailullisesti myös kansainvälisesti kiinnostavan kokonaisuuden.

Kilpailun järjestivät yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston Arkkitehtuurin laboratorio, Ekokumppanit Oy, Tampereen kaupungin Keskusta-hanke ja Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry (KVVY).

Kilpailutyöt ovat esillä ke 26.4.2017 alkaen TTY:n kampuksella Rakennustalon 2. krs:n aulassa (osoite: Korkeakoulunkatu 5, Tampere) ja la 10.6.2017 alkaen Särkänniemessä.

 

Lisätiedot:

– Satu Heino, ympäristöasiantuntija, KVVY ry, satu.heino@kvvy.16.testivedos.com, puh. 050 560 3088

– Matti Pollari, projektipäällikkö, Ekokumppanit Oy, matti.pollari@ekokumppanit.fi, puh. 040 800 7800

– Markku Karjalainen, rakennusopin professori, TTY:n Arkkitehtuurin laboratorio, markku.karjalainen@tut.fi, puh. 040 5832 127

Soita meille Soita meille