Valtakunnallinen jätevesiviikko käynnistää neuvontakauden

Julkaistu: 17.04.2018
Kategoriat: Jätevesineuvonta, Yhdistys

Valtakunnallista jätevesiviikkoa vietetään 16.-22.4.2018. Viikon myötä myös alueelliset neuvontahankkeet aloittavat uuden neuvontakauden. Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry (KVVY) jatkaa haja-asutusalueen jätevesineuvontatyön tekemistä Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä sekä Kärkölän ja entisen Hämeenkosken alueella. Aktiivinen neuvontakausi alkaa jätevesiviikosta ja neuvontaa on tarjolla syksyyn saakka.

Kaksi kesää aikaa kunnostaa vanhat järjestelmät

Haja-asutusalueiden jätevesilainsäädäntö uudistettiin vuosi sitten. Uudistuksen myötä jätevesijärjestelmän kunnostamisen takarajaksi tuli erityisen herkille alueille 31.10.2019. Ympäristöministeriön koordinoimalla jätevesiviikolla kiinteistönomistajia kannustetaan tarkistamaan, koskeeko jätevesijärjestelmän kunnostaminen heitä ja millä aikataululla. Suurin kiire on kiinteistöillä, jotka sijaitsevat erityisen herkillä alueilla, eli pohjavesialueilla tai enintään sadan metrin päässä vesistöstä. Näiden kiinteistöjen puutteelliset järjestelmät on kunnostettava 31.10.2019 mennessä. On siis kaksi kesää aikaa toimia! Muilla alueilla kiinteistönomistaja voi itse päättää, milloin hän tekee järjestelmän saneerauksen. Jätevesijärjestelmän kunto ja mahdollisen uusimisen aikataulu kannattaa tarkistaa nyt niin suunnittelulle ja toteutukselle jää vielä aikaa. Toimiva järjestelmä on aina satsaus oman lähiympäristön ja talousvesikaivojen tilaan.

Neuvontaa saatavilla

Jätevesikysymysten parissa tuskailevia kiinteistönomistajia ei ole jätetty yksin asian kanssa, vaan KVVY:n jätevesineuvontahankkeet tarjoavat tähän apuaan. KVVY:n asiantuntijat ovat tavoitettavissa helposti puhelimitse ja sähköpostilla. Jätevesineuvojiin voi ottaa yhteyttä, jos esimerkiksi järjestelmän toimintakunto, saneeraustarpeet tai lainsäädäntö askarruttaa. Puhelinneuvonnan lisäksi järjestetään jätevesineuvonnan kesäkiertue, jonka puitteissa neuvojat ovat tavattavissa erilaisten tapahtumien yhteydessä touko-elokuussa. Kesäkiertueen pysähdyspaikat lisätään tapahtumakalenteriin sitä mukaa kun ne varmistuvat. Voit myös ehdottaa oman kyläsi tapahtumaa kesäkiertueeseen. Neuvonta on asukkaille ja mökkiläisille aina maksutonta ja jätevesineuvojat toimivat puolueettomasti vailla kaupallisia kytköksiä. Neuvontatyön rahoittavat Hämeen ja Pirkanmaan ELY-keskukset. Katso varmistuneet neuvontatapahtumat www.kvvy.fi/tapahtumakalenteri

 

Ota yhteyttä

Ympäristöasiantuntija Lauri Sillantie
puh. 050 570 9511
lauri.sillantie@kvvy.16.testivedos.com

Soita meille Soita meille