Sinileväkukinnat tänä vuonna aikaisessa

Julkaistu: 04.07.2016
Kategoriat: Yhdistys

Lämmin sää ja tavallista lämpimämmät vedet ovat aikaistaneet sinilevien pintakukintojen syntymistä. Usealla valtakunnallisella seurantapaikalla on havaittu hieman sinilevää ja runsaita kukintojakin on muutamalla seurantapaikalla todettu (SYKE tiedote 30.6.2016). KVVY:llekin on jo tullut muutamia näytteitä, joissa on ollut viitteitä aluillaan olevasta kukinnasta.

Sinilevä voi näkyä vesimassassa vihreinä tai kellertävinä levähippuina, jotka esimerkiksi astiassa nousevat veden pinnalle noin tunnin kuluessa. Runsas sinileväesiintymä muodostaa veden pintaan maalimaisen levälautan. Erittäin runsas esiintymä muistuttaa hernerokkaa.

Runsaan ja pitkäkestoisen sinileväesiintymän aikana ovat varotoimet aiheellisia.  Uimista ja peseytymistä tulee välttää. Myös vähäiseen levän määrään kannattaa suhtautua varovaisuudella ja uimisen jälkeen tulee peseytyä puhtaalla vedellä, sillä sinilevät saattavat aiheuttaa iho- ja silmä-ärsytystä sekä allergisia reaktioita.

Sinilevää sisältävää järvivettä ei saa käyttää juomavetenä, ruuanlaittoon, astioiden tiskaukseen tai sellaisenaan syötävien kasvinosien tai juuresten kasteluun. Edes keittäminen ei tuhoa mahdollisia levämyrkkyjä. Sinileväpitoista vettä ei tule käyttää pesu- tai löylyvetenä. Sinileväalueelta pyydettyä kalaa voi kuitenkin syödä. Tutkimusten mukaan sinilevämyrkyt eivät kerry kalan lihaan, mutta saattavat kertyä sen sisäelimiin. Kalan lihaa voi siis syödä normaalisti, mutta sisäelinten käyttöä tulisi välttää.

Levän määrä vaihtelee kesän kuluessa nopeastikin mm. sääolosuhteista riippuen. Myös levälajien runsaussuhteet muuttuvat kesän kuluessa, jolloin valtalaji voi vaihtua. Järvien tutkituista sinileväesiintymistä noin puolet on todettu myrkyllisiksi. Jotkut sinilevälajit voivat muodostaa sekä myrkyllisiä että myrkyttömiä kantoja. Jopa samassa leväesiintymässä osa levämassasta voi olla myrkyllistä ja osa ei.

Levähavainnoista ja ‑epäilyistä voi ilmoittaa ELY-keskukseen. Levähavaintoja voi tallentaa myös järvi-meriwiki-verkkopalveluun (www.jarviwiki.fi), joka on kaikille käyttäjille avoin sivusto. Sivustolta voi ladata älypuhelimeen levävahti-sovelluksen, josta näkee päivittyvän levätilanteen ja jonka kautta omia havaintoja voi ilmoittaa. KVVY tarjoaa levähaittanäytteiden mikroskopointia ja lajinmääritystä.

Soita meille Soita meille