Onko mökin jätevesiasiat kunnossa?

Julkaistu: 22.06.2016
Kategoriat: Jätevesineuvonta

Mökkikauden käynnistyessä moni taas tuskailee, onko mökin jätevesiasiat kunnossa. Juhannus nostaa vielä korostetusti esiin mökkeilyn haasteet. Monella mökillä käydään harvakseltaan, mutta kun sinne mennään, niin väkeä on kerralla paljon. Omaa uimarantaa tai kaivoa kukaan ei kuitenkaan haluaisi jätevesillä pilata. Viimeistään syysiltojen pimetessä monelle tulee myös mieleen, että olisiko pihanperällä olevalle huussille muita, mukavampia vaihtoehtoja.

Käyttö ja varustelutaso ohjaavat jätevesijärjestelmän valintaa

Yhtä patenttiratkaisua mökkien jätevesiasioihin ei ole, vaan ratkaisuja on niin monta kuin on mökkiäkin. Lohdullista kuitenkin on, että yleensä perinteisillä kesämökeillä ei mittavia remontteja tarvita, vaan pienellä tuunauksella päästään jo pitkälle. Haasteellisempia ovat vanhat kotitalot, joissa vesikalusteet jo on, mutta käyttö on kovin satunnaista.

Mökin jätevesiremontin suunnittelu kannattaa aloittaa tutustumalla nykyiseen järjestelmään. Mihin jätevedet nykyisellään menevät ja onko käytöstä aiheutunut esimerkiksi hajuhaittoja, maaperän vettymistä tai onko purkupaikalla havaittavissa merkkejä jätevesistä. Samassa yhteydessä kannattaa miettiä, millaisessa käytössä mökki tulee jatkossa olemaan ja onko suunnitelmissa muuttaa mökin varustetasoa. Pienet petraustoimet voi tehdä omatoimisesti, mutta isommissa projekteissa kannattaa käyttää apuna jätevesisuunnittelijaa ja varmistaa lupatarve mökkikunnan rakennustarkastajalta.

 

Kuivakäymälä paras ratkaisu mökeille

Perinteisillä kesämökeillä, joilla on käytössä ulkohuussi, ei yleensä ole saneeraustarvetta. On tärkeää muistaa, että kuivakäymälästä ei saa valua mitään suoraan maahan, vaan kaikki tuotokset tulee kerätä tiivispohjaisiin astioihin. Tämä tulee muistaa myös käymäläjätettä kompostoitaessa. Suoraan maahan valuessaan ulosteperäiset bakteerit voivat ajan myötä kulkeutua pohjaveteen ja pahimmassa tapauksessa pilata lähellä sijaitsevien kaivojen veden.

Kuivakäymälän voi asentaa myös mökin sisälle. Tällöin saadaan vesivessaa vastaava käyttömukavuus, mutta käymäläjäte voidaan edelleen kompostoida ja hyödyntää omalla pihalla lannoitteena. Vesivessan vaihtaminen sisäkuivakäymälään voi olla kustannustehokkain ratkaisu myös vanhojen kotitalojen kohdalla. Sisäkuivakäymälässä tulee kiinnittää huomiota erityisesti ilmanvaihdon järjestämiseen ja tyhjentämisen helppouteen.


Pelkkien pesuvesien käsittely yksinkertaista

Kuivakäymälällisillä mökeillä pesuvesien käsittely on yleensä yksinkertaista. Jos vesiä tulee vain muutama ämpärillinen, riittää niiden maahan imeyttämiseen esimerkiksi kivillä täytetty kuoppa tai kaivonrenkaista tehty pohjaton imeytyskaivo. Suoraan vesistöön vähäisetkään pesuvesimäärät eivät saa valua, vaan ne pitää imeyttää maahan.

Kun vedenkäyttö lisääntyy ja mökillä on esimerkiksi tiski- tai pyykkikone, tarvitaan pesuvesille tehokkaampaa puhdistusta. Kaksi saostussäiliötä ja imeytyskenttä on usein toimiva ratkaisu. Pesuveden lika-aineet puhdistuvat maaperässä mikrobien hajotustyön tuloksena. Maaperäkäsittelyn sijaan pesuvedet voi puhdistaa myös erityisissä pesuvesien suodatinlaitteissa.

 

Vesivessa tuo haastetta jätevesijärjestelmälle

Vesivessan tulo loma-asunnolle muuttaa jätevesienkäsittelyn huomattavasti haasteellisemmaksi. Erityinen haaste on loma-asunnon epäsäännöllinen käyttö. Kaikki jätevesien puhdistusmenetelmät perustuvat ainakin osittain mikrobien työhön. Mikrobit tarvitsevat säännöllisesti jätevettä ruoakseen tai ne kuolevat. Muutaman viikon poissaolon ajan jätevesijärjestelmän biologia yleensä vielä pysyy hengissä, mutta ei esimerkiksi koko talvea. Ulosteperäiset bakteerit aiheuttavat maaperään joutuessaan myös aina riskin pohjaveden pilaantumiselle.

Epäsäännöllisessä käytössä vessavedet on järkevintä johtaa umpisäiliöön. Näin omalla tontilla jää puhdistettavaksi vain pesuvedet. Jos sekä vessa- että pesuvedet halutaan johtaa samaan järjestelmään, ovat käsittelyvaihtoehdot samoja kuin ympärivuoden asutuissa omakotitaloissa. Järjestelmän toimivuuden kannalta on tällöin välttämätöntä, että vapaa-ajanasunnon käyttö on säännöllistä ympäri vuoden.

Usein kuntien kaava- ym. määräyksissä on rajoituksia ranta-alueiden jätevesien käsittelylle. Jätevesijärjestelmän suunnittelussa kannattaakin käyttää apuna ammattitaitoista suunnittelijaa ja tarkistaa kunnan vaatimukset heti suunnitteluprosessin alkumetreillä.

 

KVVY neuvoo Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla

Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistyksen (KVVY) jätevesineuvojat ovat kesällä asukkaiden apuna sekä Kanta-Hämeessä että Pirkanmaalla. Neuvojat kiertävät aktiivisesti kesätapahtumissa ja lisäksi neuvoja voi kysellä puhelimitse. Ota yhteyttä, niin mietitään yhdessä toimiva ratkaisu. Neuvonta on asukkaille maksutonta. Jätevesineuvonnan kesäkiertueen aikataulut löytyvät kvvy.fi/tapahtumakalenteri.

Jätevesineuvonnan kesäkiertueen aikataulut: kvvy.fi/tapahtumakalenteri

Lisätietoa mökkien jätevesien käsittelystä: kvvy.fi/tietoa/hajajatevedet

 

Ota yhteyttä

Vastaava jätevesineuvoja Lauri Sillantie puh. 050 570 9511, lauri.sillantie@kvvy.16.testivedos.com (Pirkanmaa ja Häme)

Jätevesineuvoja Laura Huhtala puh. 050 322 1753, laura.huhtala@kvvy.16.testivedos.com (Häme)

www.kvvy.fi/jatevesi

Soita meille Soita meille